2011. december 30., péntek

JRR Tolkien: The Lord of the Rings Part 2 - Jelenlegi ára: 700 Ft

JRR Tolkien:  THE LORD OF THE RINGS - Part Two - THE TWO TOWERS - 442 oldal
A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien híres, három kötetben megjelent regénye, melyből azonos című filmtrilógia is készült. A kötetek címei:  A Gyűrű Szövetsége, A két torony és A király visszatér.  A történet a szerző A babó (másképp A hobbit) című korábbi munkájának folytatása. A mű 1937 és 1949 között készült,  1954-es megjelenése óta világszerte több mint 100 millió példányban kelt el. A regény a fantasyirodalmi műfaj egyik elindítója. Az 1– 11. fejezetet (a verseket is) Réz Ádám fordította magyarra, s ő alkotta meg a mű magyar terminológiáját is. (A Gyűrűk Urában és háttérmitológiájában mintegy 5000 tulajdonnév szerepel. [1]) A könyv további részét Göncz Árpád fordította, a versfordítások Tandori Dezső munkái.
A trilógiát 2001-ben kezdték megfilmesíteni, 2003-ig készült el mindhárom filmváltozat, Peter Jackson rendezésében. A filmek közönség- és kasszasikert arattak.
A történet címe Szauronra,  Mordor Sötét Urára utal, aki a mű legfőbb gonosza, és aki létrehozta az Egy Gyűrűt, amivel a Hatalom Gyűrűinek urává vált. Mivel Szauron a leghatalmasabb élő gonosz erő a műben, és hatalma az egész halandó világot fenyegeti, sőt, már nevének kimondása is bajt hozhat, ezért a könyv szereplői (Szauron ellenségei és szolgái is) gyakran tulajdonnévi szerepű (néhametaforikus) leírásokkal, valóságos epiteton ornansokkal helyettesítik a nevét: „ a Sötét Úr”, „ Ő”, „ A (Nagy) Szem”, „ a Gyűrű(k) Ura”.  


Jelenlegi ára: 700 Ft

Az aukció vége: 2011-12-20 22:18
. JRR Tolkien: The Lord of the Rings Part 2 - Jelenlegi ára: 700 Ft

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése